26 Kasım 2012 Pazartesi

Fondötenler.


Tanımı:
Düzgün ve pürüzsüz bir ten sağlamak, ciltteki lekeleri, sivilce ve akne izlerini kapatmak, makyajda başarılı bir sonuç elde etmek ve cildi dış etkilerden korumak amacı ile kullanılan kozmetik ürünleridir.

Fondöten Çeşitleri;

Krem Fondöten:
İlk kullanılan krem fondötenler; yağ içeriği stearik asit (beyaz mumsu madde) olan, renk maddesi bulunmayan yağ - su emülsiyonları (karışımları) şeklinde, az yağlı gündüz kremi olarak bilinen kozmetiklerdir.

Günümüzde kullanılan modern fondötenler renk maddesi içeren ve genellikle, mineral yağ ve yağ bileşiminde keresin mum (karışımda yağı emerek yağlılığı azaltan mikro kristalize toprak mum) içeren yağ - su emülsiyonudur. Beyazdan koyu maun rengine kadar değişen renkleri vardır. Kremler, sentetik ya da yeraltından çıkarılan demir oksit gibi inorganik pigmentler kullanılarak renklendirilir. Kremin kapatma gücünü arttırmak için, mat titanyum dioksit de (beyaz toz) eklenebilir.
Bütün krem fondötenler, fondöten ve pudra karışımından daha çok talk (magnezyum silikat) ve kaolinden (porselen kili) oluşur. Cilde uygulandıklarında mat görünüm sağlar.

Sıvı Fondötenler:
Bileşenleri krem fondötenler gibi olabilir. Emülsiyonda su oranı daha fazladır. Bazı sıvı fondötenler yağsız hazırlanır. Bunlar alkol ya da suda çözünmeyen pigmentler içerir. Bunlara bentonit kil (volkanik küllerden elde edilen kil) eklenir, bu da sıvıyı koyulaştırır ve pigmentlerin dibe çökmeden sıvı içinde asılı kalmasını sağlar. Tedavi amacıyla sivilceli ciltler için hazırlanan fondötenler hafif antiseptikler içerir.

Jöle Fondötenler:
Sıvı fondötenlerin bileşimlerine kitre (zamk) ve ya alüminyum sitrat (jöle haline getirici madde) eklenerek vazelinden biraz daha sıvı kıvamlı jöleye benzer fondötenler elde edilir. Jöle fondötenler, cilt üzerinde pürüzsüz görünüm veren çok ince bir tabaka oluşturur. Jöle fondötenlerin kapatma etkisi çok azdır. Saydam jöleler, kusursuz siyah ciltler için uygundur.

Kalıp Fondötenler:
Pudra, mineral yağ ve pigment eklenmiş karnuba mumu (palmiye yapraklarının yüzeyinden elde edilen sert mum) içeren emülsiyonlar kurutulur, toz haline getirilir ve sıkıştırılarak katı kalıp biçimine getirilir. Ufak hatları kapatmak için kullanılır.

Fondöten Seçimi;
Seçilecek fondötenin cilt rengine uyması idealdir. Ancak cilde bronz bir görünüm vermek isteniyorsa daha koyu tonlar tercih edilebilir. Cilt rengi ve yapısı dikkate alınarak yapılan fondöten seçimi makyaj uygulamasının başarılı olmasını sağlayacaktır. Yanlış seçim istenmeyen sonuçlar doğuracaktır.

Cilt Türüne Uygun Fondöten;
Normal Cilt:
Herhangi bir fondöten kullanabilir.
Kuru Cilt:
Krem fondöten ve ya yağ ağırlıklı fondöten kullanabilir.
Yağlı Cilt:
Sıvı fondöten ve ya su ağırlıklı fondöten kullanabilir.
Karma Cilt:
Sıvı ya da kombine fondöten kullanabilir.
Hassas Cilt:
Alerji yapmayan fondöten kullanabilir.
Kusurlu Cilt:
İlaçlı fondöten kullanabilir.


Çeşitli cilt türlerine uygun fondötenler. Cilt tonu fondöten rengi.

Soluk Ve Ya Açık Ten Rengi:
Açık bej, pembe ve şeftali tonlarını kullanabilir.

Orta Sıcak Ten Rengi:
Bej ve ya bal rengi tonlarını kullanabilir.

Zeytin Rengi:
Koyu bej ve ya bronz tonlarını kullanabilir.

Güneş Yanığına Benzeyen Ten Rengi:
Bronz ve ya sarımsı kahverengi, sarı bronz ve koyu bej tonlarını kullanabilir.

Açık Kahve Ten Rengi:
Koyu renk fondöten tonlarını kullanabilir.

Orta Kahve (Bronz) Ten Rengi:
Kahverenginin bütün tonlarını kullanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder